onsdag 11 januari 2012

De där orden!

Då var det onsdagkväll och jag tänkte få till ett inlägg.
Somliga dagar bara glider fingrarna snabbt över tangentbordet och orden bara flödar. Andra gånger står det helt still och det stakar sig i hjärnan och det som kommer ut raderar jag om och om igen.

Undrar om det hade hjälpt eller stjälpt att lära sig skriva på riktigt?
Med komma och punkt på rätt ställe och med en meningsbyggnad utan särskrivningar och som alla förstår. Hade fantasin fått ge vika eller hade författardrömmar tagit fart?
En del böcker är ju faktiskt konstigt skrivna
- "hur gick denna igenom" kan jag tänka.
En kritikerrosad bok kan jag stå helt oförstående inför. Både när det gäller sätt att skriva och innehåll. Så vem äger rätten till ordens sammansättning?

Jag vill såklart att läsaren ska förstå mitt budskap så jag skriver, raderar ibland och skriver igen tills det känns bra. Oftast korta texter eftersom jag själv inte uppskattar långa utläggningar som jag förstod vid första förklaringen.

Ord och ordens innebörd är något jag kan gå och grunna på mycket.
Jag vill gärna att det ska bli rätt, inte stöta mig och inte förarga någon.
Självklart händer det att det blir fel ändå och då jag tycker att jag varit tydlig har någon uppfattat det tvärtom.

Spännande är det att sitta och klura ut de rätta orden, och till slut fick jag till ett inlägg trots att jag inte hade en aning om vad jag skulle skriva om i kväll när jag satte mig här!

9 kommentarer:

 1. Det finns en utmaning i konsten att uttrycka sig precist och koncist med få så få ord som möjligt! Jag kan också gå och fundera på ord, gå och leta ord för att komma så nära det jag menar som möjligt. Ibland är det svårt, ibland går det lättare. När man skriver får man ju i alla fall lite betänketid. Då är det värre när man inte hittar de rätta orden just när man behöver dem i ett sammanhang där man vet vad man vill ha sagt, men inte får fram det!

  Jag kan beundra människor som är så där naturligt verbala och uttrycker sig med finess! Det är en njutning att få lyssna till såna. Ja, så vida de har något klokt och bra att säga, förstås! :)

  När det gäller bloggen så märker jag att jag har svårt att samla ihop mig till ett inlägg när jag är trött. Då finns inte orden där.

  Kram på dig! // AH

  SvaraRadera
 2. Gillar oxå lite kortare inlägg som man "orkar" läsa igenom - om texten är lång måste det vara rymd i texten.
  Må gott hörru;-))

  SvaraRadera
 3. Jomen så är det väl. Ibland går det lätt o ibland inte. Jag tänker nog inte så mycket. Jag skriver fort o säkert slarvigt. Ni får ta mig som jag är...

  SvaraRadera
 4. De där orden! Det finns så många att välja på och ibland kan man inte hitta just det ordet man söker.
  Men det talade ordet, ansikte mot ansikte är trots allt oslagbart om man jämför med det skrivna. Det är en konst att uttrycka sig och få en nyans i det skrivna språket.
  Kram
  Cina

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig till 100 %. Ibland flyter orden fram och ibland är de så envisa. Men jag tycker alltid att dina inlägg är tänkvärda och välskrivna.

  SvaraRadera
 6. Haha, den här sidan av dig känner jag inte igen Monica:)
  Tycker alltid att du är fenomenal på att hitta rätt ord. Önskar ofta att jag hade samma förmåga. Visst hittar jag ord och det ofta snabbt också, problemet är att de inte alltid är så genomtänkta:( det är då jag klampar i klaveret, hihi!!

  SvaraRadera
 7. Ja du, jag är som du, skriver verkligen inte allt jag tycker o tänker, vill inte heller stöta mig med någon. Det var lättare i början när jag var anonym, (ja för de som vet om det i byn, o släkten), då kunde jag skriva lite mer "fritt"...O ibland är det så svårt att få till något intressant eller kul, då blir det mer som en dagbok..: Idag har jag gjort det o det..typ. Men det är rätt kul att gå långt bak i tiden, i början av bloggandet o läsa vad som hände då.
  Kramar på dig

  SvaraRadera
 8. Även om jag är utbildad i att skriva "på riktigt" slarvar jag och då blir det fel. Jag tycker att det kan störa innehållet i texten om det finns för mycket språkliga fel, men jag skulle inte påpeka det om inte personen frågat om jag kunde korrekturläsa det.
  kram

  SvaraRadera