måndag 12 december 2011

Klyddigt men gott!

Håller på att baka mig igenom Johanna Westmans Julgodisbok och har kommit till
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Men jag struntade i havssaltet och förgyllde kolorna med guldkulor istället.
Nu återstår att se om det finns några kvar till julhelgen för tycker man det minsta om lakrits så snälla gör dem - det är värt besväret!

1dl. turkisk peppar krossade i mortel
(ta mer om du är lakritsfan av stora mått)
3dl. vispgrädde
3dl. strösocker
1dl. sirap
1msk. kakao
2tsk. smör

200g. mörk choklad (400g. om man som jag dräller med chokladen)
Havssalt eller annat pynt

Klä en form 20 x 30cm med smörat bakplåtspapper
Blanda allt utom smör i en gryta och låt det koka under omröring.
Gör kulprovet och när det känns bra rör ner smöret och häll smeten i formen och låt det stelna lite.
Smält chokladen och låt den svalna.
Skär kolan i lagom bitar och doppa varje bit med hjälp av gafflar och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö salt eller annat på dem innan de stelnat.
Mums!

Nu är det dags att dekorera pepparkakshuset.
Bråda dagar!
Hej då!

8 kommentarer:

  1. Ser supergott ut, men är det klyddigt så låter jag nog bli... ;-)

    SvaraRadera
  2. Jominsann att jag gillar lakrits!! Men jag äter ju inte godis....fast julgodis måste man ju bara göra, eller hur?

    Tror jag provar de här. På lördag är vår julgodistillverkningsdag.

    SvaraRadera
  3. Åh så duktig du är, Jga har inte ens komnmit till lussebak ännu.....

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  4. Inte nog med att du säger att de blev goda de är ju fantastiskt vackra att titta på! Tur att du fotade dem om de nu tar slut fort!
    kram

    SvaraRadera
  5. Mums dessa kan du posta till mig, de såg förföriska ut! God Jul //Palle

    SvaraRadera
  6. Tjena gumman...JAAA, dessa kommer jag absolut att göra, älskar lakrits så det kommer jag köpa ingredienser till med en gång...nja, inte nu då jag sitter med färg i håret, men imorrn så :)

    Vilket fint pepparkakshus du har gjort...ser inte alls ut som våra brukar göra...hihi. I år har vi hoppat över det. Jag o dottern har bakat o gjort julgodis istället. Rocky roads (som du säkert har smakat) är så förbaskade goda..men kul med lite omväxling som lakritsen....
    Ja sedan barnen blev stora så har Lucia försvunnit mer o mer....lite synd men så är det bara...

    Ha en skön kväll, här öser regnet o det är bara sååååå trist, kram

    SvaraRadera