söndag 18 december 2011

Julmiddag och fotografering!

Gustav, Oscar & Felicia dressade enligt konstens alla regler.

Förrätten är framdukad och Bertil håller välkomsttal.

Här blir det inte fler foto för jag är missnöjd.
Inte över den roliga kvällen igår för den var som vanligt både trevlig, kul och bjöds på god mat. Utan över fotona som fanns i kameran när jag kom hem. Det fanns massor, men de gjorde inte kvällen rättvis. Kanske i ett historiskt perspektiv så småningom men inte på ett sånt vis att det är något att visa upp.

Jag gillar både uppställda och spontana foto på människor - det kvittar om man tittar in i kameran eller inte. Men om det blundas eller det görs konstiga miner eller annat knas då är jag inte nöjd och det är lika med dåligt foto.

Att fotografera människor, gärna i närbild är roligt men också svårt.
Det går åt en massa dåliga bilder på en bra.
Jag ser om skärpa och ljus inte är perfekt men det är ingenting jag hänger upp mig på. Utan det är motivet i sig - blicken, leendet och kroppshållningen.

Sen ligger det såklart i betraktarens ögon att avgöra huruvida ett foto
är bra eller dåligt.

Det retar mig att jag efter en helkväll som igår
inte lyckas fånga det jag vill i bilderna jag tar.
Fast inte kommer jag att radera dem - de har ju ett värde ändå till nästa julfest eller näst-nästa. Då jag glömt vilken frissa jag hade eller vem jag satt bredvid.
Och då kvittar det kanske att jag blundar lite om än jag är lite sur idag!

7 kommentarer:

 1. Ja varför är det så svårt att förmedla den glädje och gemenskap man har! Jag är mycket hård mot mig själv som fotograf och väljer att "deleta" om jag inte är nöjd. Hoppas jag inte ångrar mig längre fram;-))

  SvaraRadera
 2. Visst är det svårt att få bra bilder ibland.

  Så fina "ungdommarma" är.

  SvaraRadera
 3. Haha, men så är det ju....Likadant om man har varit någonstans där det är gudomlikt vackert, sen ser det bara fint ut på bilderna..trist. Men tur att ni hade lika trevligt i alla fall....de minnena kan ju få etsa sig fast i alla fall...Själv tycker jag att jag aldrig blir bra på foton, men får kanske inse att det är så jag ser ut, det blir liksom inte bättre ;)...Haha, tur att maken ändå tycker att jag är vackrast i världen...

  Du verkar vara precis som jag (o maken), vi sitter o tittar på julkalendern varje morgon, så har vi alltid gjort, bara det att ungarna troppat av nu är det bara vi kvar...jaja, det är viktigt att hålla på traditionerna :)
  Kramar på dig vännen

  SvaraRadera
 4. Nej, ibland vill det sig verkligen inte. Det är konstigt: Ibland när man fotar massor så blir INGET kort bra! Eller tvärsom: Nästan ALLA blir bra! Det är märkligt det där...
  Jag raderar så gott som aldrig några bilder, oavsett om de är bra eller dåliga. Vet inte varför, men jag har svårt för att ta bort dem trots att de inte är bra.

  Hur som helst: Huvudsaken är att kvällen var trevlig! Och riktigt trevliga kvällar har man ju ändå en tydlig minnesbild av. I huvudet. Och det är ju bra!

  Kramar // AH

  SvaraRadera
 5. Synd att bilderna blev dåliga, men bra att det var en lyckad kväll :-)

  SvaraRadera
 6. Jag är också lite sur! För jag minns det där huset sedan i fjol! Jag vill se mer bilder av det vackra hus! :)
  kram

  SvaraRadera
 7. Det verkar som om kvällen var trevlig i alla fall. Då får det väl bli väl med korten.

  Visst är det gott med julmat!

  SvaraRadera