tisdag 10 april 2012

New York!

 Både storasyster och svägerska har New York planer till hösten och några till här runtom i bloggvärlden har flaggat för att en resa dit är på gång.
Är så avis på er allihopa för det är en mycket speciell stad som jag gärna besökt oftare.
Den där första-gångs-upplevelsen får man ju bara en gång så jag åker helst på semester på nya ställen varje gång.
Men med storstäder är det annorlunda och undrar om man någon gång kan tröttna på New York?
Tror inte det!

Efter två besök har vi ju bara nuddat vid allt vad som måste ses men ändå har vi hunnit känna känslan av att gå omkring i en film. För det är så det känns. I ett brus & sus är man huvudpersonen i en långfilm om sig själv!

Naturligtvis måste man upp i Empire State Building. Gå dit tidigt på morgonen (passar bra eftersom tidsomställningen gör en morgonpigg) så slipper man köerna. Klockan tio ringlar sig människor långt ut på gatan. Vänd då och gå tillbaks nästa dag. En helikoptertur på tolv minuter är en häftig upplevelse. En närmre titt på Frihetsgudinnan får man och hela Manhattans skyline framför sig. Ca: 1000:- / pers.


Stora hotell har en "Evenemangsbokningsservice disk" De hjälper en med allt vad man vill göra. Använd dem!
Vill man åka till Wodburry common (och det vill man) för att shoppa fina märkeskläder får man räkna med en heldag nästan. Det är bussar som tar en en bra bit från stan och när man kommer hem efter en massa timmar slår tröttheten till ganska rejält.


Vi har inte åkt tunnelbana en enda gång utan haft bra skor som vi gått & gått i. Däremot har vi åkt de röda turistbussarna med guider och då tar man sig framåt snabbare och får rolig information om stan på vägen.

Broklyn bridge är ett måste att traska över och vill man shoppa märkeskläder igen så ska man göra det på 21:century som ligger mellan bron och Ground Zero. Ha tålamod så finns det fynd att göra här!
ABC carpet & home på Union square är ett måste om du gillar inredning och fina saker. På baksidan finns ett cafe med ekologisk meny. Ingen cocacola där inte.

Järnvägsstationen är värt ett besök och likaså stadsbiblioteket. Vackra byggnader som också känns igen från flera filmer.
Några museum har vi inte hunnit med hittills men det kommer vi att få till nästa gång... Likaså ett restaurangbesök på Oyster bar på järnvägsstationen. Det såg så gott och mysigt ut men behöver nog förbokas.



Rockefeller Center är ju också ett ställe som som är klassiskt och som det är kul att ha promenerat förbi. Tar man sig in finns det både restauranger och shopping även här. Väl värt!

En lördagkväll svämmar Times square över av besökare. Det är värsta marknadsstämningen men kul att vara en i mängden av alla människor som promenerar fram.


Att gå i Central Park känns också som ett måste första gången man är i NY. Den är så gigantisk så på några timmar hinner man bara en liten bit. Inte många cafeer finns det heller men några stycken kan man hitta.
Naturligtvis är Macys också ett måste. Åka i den gamla trärulltrappan och handla Martha Stewart - prylar i källaren!
Victorias Closet likaså. Det finns massor att välja på både "billigt" & dyrt men handla i omgångar så får du massor med fina kassar hem. De är nästan det finaste av allt i affären!

Shoppingen är ju rolig och det finns säkert tusentals små ställen som man går förbi men inte går in i för just då är man lite trött.
En liten pluttig entre kan dölja världens fräckaste affär om man bara tar sig tid att kika in ordentligt.

Nästa gång tänker jag leta upp Beacans closet, ett ställe fullt med Vintage-kläder. Jag skulle också vilja äta på Marcus Samuelssons krog Red Rooster i Harlem. Är du på väg dit, så får du gärna dela med dig av dina guldkorn efteråt. För det är de små tipsen som är så mycket värda.


Efter ett par datahaveri har vi blivit av med en massa NY - bilder. Attans förargligt men ingenting att göra något åt. Bara att ta sig dit igen och ta nya foto antar jag.

Köp också Första klass reseguider NY så klarar man sig länge och i mitt fall klarar jag mig länge med min man - för han leder mig så fint dit jag vill!

TREVLIG RESA!

12 kommentarer:

  1. Låter som en stad man inte får missa alltså. Jag har aldrig varit där, men som du beskriver det så blir jag lite sugen (har faktiskt inte varit det innan...). Att åka med familjen kräver ju lite av varje, i alla fall mina grabbar avskyr att gå i affärer så man får kompromissa lite där. Historia är de däremot väldigt intresserade av...
    Fast just nu längtar jag tills vi åker till Barcelona om ca 1 månad, det ska tydligen finnas mycket fint att shoppa loss på där med :)..Sen efter det så åker vi till Rhodos, ganska precis en månad efter Barcelona (o faktiskt till samma ställe som förra året, jo jag kan gilla känslan av att komma till samma ställe o känna mig lite hemma ;) Sen gillar jag inte att flyga så när det är typ inom 3 timmars ramen så känns det rätt ok...
    /kramar på dig vännen

    SvaraRadera
  2. Å, TACK för alla fina tips! Det är just såna där små personliga tips som är kul att läsa: Fina kassar, trärulltrappor och vackra byggnader! Du borde bli reseskribent! :)

    Ja, jag är ju en av dem som aldrig har varit där, men som alltid säger att jag måste dit någon gång! Det som får mig att tveka är om tvillingarna är för små ännu. De uppskattar kanske inte samma typ av upplevelser som jag & H gör. Om man reser så långt så vill man ju kunna göra allt man vill, och frågan är om de vill samma sak...
    Kanske ska man vänta ännu ett par år...?
    Eller resa med bara Håkan...?
    Ja, och så får man väl skaffa sig en ordentlig reseguide i bokform då, för jag antar att din man som guide är förbehållen dig! :-)

    Funderar vidare på NY...
    (Måste göra upp lite planer som piggar upp, för här är allt så himla tråkigt i regnet...)

    Kramar till dig! // AH

    SvaraRadera
  3. Åååå vilka härliga New york-tips! Ska ta mig till av dom då det nog blir en resa dit i höst med pojkvännen :)

    SvaraRadera
  4. Tackar, tackar, dessa tipsen kommer väl till pass. Vi längtar, nu är det "bara" 8 veckor tills vi åker till staden som älskas av så många. Har nyligen skaffat en NY-guide som säkert kommer att lusläsas, men personliga tips är alltid mycket bättre.
    Ha en bra vecka.
    Kram Catarina

    SvaraRadera
  5. Det här inlägget ska jag spara.. Vi har fått frågan om att åka med kompisar till NY i sommar. Är väldigt sugna måste jag säga, jag har aldrig varit där.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Åh, förstår att du längtar dit igen!
    Så underbara bilder och så bra skrivit, det är kanske resereporter du skulle sadla om till:))
    Ja om du nu någonsin blir trött på det du gör:))
    Kramar på dig och man vet ju aldrig vad som ligger i paketen i morgon;))

    SvaraRadera
  7. Vilken underbar beskrivning av en massa roliga saker att göra i New York. Jag har inte varit där på massor av år och hoppas jag får möjlighet att åka dit snart.

    SvaraRadera
  8. Vilken storry. Jag som inte alls är sugen på USA blir nu fundersam. Tyvärr har jag inte familjen på min sida. De får andnöd bara av att öppna dörren till en klädbutik eller inredningsaffär. Dina fina tankar om NY borde tryckas på papper. Lagom att följas på första semestern.
    Jag sitter gärna vid datorn och drömmer mig bort till div semester paradis. Vi åker någonstans till hösten men NY blir det inte.
    Kram från en förkyldis.

    SvaraRadera
  9. Vilken storry. Jag som inte alls är sugen på USA blir nu fundersam. Tyvärr har jag inte familjen på min sida. De får andnöd bara av att öppna dörren till en klädbutik eller inredningsaffär. Dina fina tankar om NY borde tryckas på papper. Lagom att följas på första semestern.
    Jag sitter gärna vid datorn och drömmer mig bort till div semester paradis. Vi åker någonstans till hösten men NY blir det inte.
    Kram från en förkyldis.

    SvaraRadera
  10. Grattis på födelsedagen!
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  11. Åh vad härligt, nu längtar jag tillbaka till städernas stad.

    Ha en fin torsdag

    SvaraRadera