fredag 13 april 2012

Min bokklubb är toppen!


Min bokklubb är suverän på många vis.
Ett av visen är all god mat vi äter.
I måndags när det var dags igen så bjöd Cecilia på en helt underbar chokladkaka.
Den smakade som ingen annan chokladkaka jag smakat och hon hade hittat receptet på nätet och det var Nigella som var upphovsmakare.
Nigella är en favvokock och mycket riktigt hittade jag hennes kaka i min receptbok hemma.
Chokladkaka med Guinness hade jag själv aldrig valt att baka...
tills nu.
I dag fick mina arbetskamrater smaka den och det kommer fler att få göra framöver.

Prova själva - gör så här:
2,5 dl. Guinness bitter stout
250g. osaltat smör
3msk. strukna msk kakao
4,5 dl. socker
1,5 dl. creme fraiche
2 ägg
1msk. vaniljsocker
4,5 dl. vetemjöl
2,5 tsk. bikarbonat
Glasyr:
300g.philadelphiaost
2,5 dl. florsocker
1, 1/4 dl. vispgrädde

Häll ölen i en stor kastrull och lägg i smöret. Värm försiktigt tills smöret smälter. 
Rör i kakao och socker.
Vispa creme fraiche med ägg och vanilj - häll i det i ölblandningen och rör till sist i mjöl & bikarbonat.
Häll i smord & bröad form och grädda i 180° i 45 - 60 min.

Låt kakan kallna helt i formen innan du stjälper upp den. Den är tung!

Dekorera med osten som vispas mjuk med siktat florsocker och grädden som hälls i till sist och vispas ihop till en härlig röra.

Sen är det bara att njuta!

Nu denna fredag ska jag tillbaks till soffan med vin i glaset och med hopp om att MFF får till det i dag och klår Kalmar FF trots O-O i halvlek!

9 kommentarer:

  1. Wow så gott det låter - ännu en kcalbomb som bara måste testas ;-)

    SvaraRadera
  2. Tack Monica, den var supergod!!!
    Njut nu av ditt vin!!

    SvaraRadera
  3. Tur att det finns de som ger bra tips, i detta fallet ( som så ofta tidigare) är det du. Mannen fyller snart år och jag har idetorka på tårtfronten. Det här receptet låter spännande och måste helt klart testas, tack!
    Ha en skön helg!
    Kram Catarina

    SvaraRadera
  4. TACK för den fantastiskt goda kakan... Ha en härlig helg.. Kram

    SvaraRadera
  5. Oj - den kakan såg verkligen otroligt saftig ut på bilden! Tack för att du delar med dig av receptet - det lät onekligen spännande. Otippat med Guinness i chokladkaka. Jag blir verkligen sugen att prova. Sedan litar jag både på din och Nigellas smak, så det blir nog lika gott som det ser ut! Kanske en födelsedagstårta till nästa helg...?

    Kram och ha en riktigt skön lördag // AH

    SvaraRadera
  6. Lita udda, men den ska jag ha i tankarna tills nästa bak!
    kram

    SvaraRadera
  7. Låter fantastiskt gott!
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Vem kan motstå ett sådant recept! Tack snälla du.
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  9. Hej Monica!

    Sitter här och funderar på om mästerbagaren (= moi! ;-) skulle slå till och baka din chokladkaka i helgen. Ser dock inte hur mycket creme fraiche det ska vara...?

    Kram // AH

    SvaraRadera