fredag 29 juni 2012

Hurra, jag visste det!

Att Gustav skulle komma hem i dag och vara överglad och entusiastisk efter femdagarslägret med gamla och nya kamrater.

Man ska inte tvinga sina barn att konfirmera sig,
  det ska de få välja själv.
Det är vad alla föräldrar säger nuförtiden men jag säger snälla "tvinga dem" 
(Varför är vi så rädda för att påverka våra barn...?)
Båda våra killar har reagerat likadant efter sina läger och det har bubblat ur dem av liv & lust.
Inte har de blivit mer religiösa men de har pratat och fått tid att tänka på själsliga frågor utan datorer och mobiler i närheten. De har lekt och busat, lyssnat, funderat och tröstat varandra när de pratat om döden.
Jag är så glad att han får de här upplevelserna & lärdomarna tillsammans med andra tonåringar på detta viset så jag blir alldeles tårögd när jag hör honom berätta!

Kvällen bjuder på grillad fläskfile`med jordgubbssalsa och potatisknyten alà Vivi som vi gör minst en gång varje sommar.
Skiva nypotatis fint.
Strö över strimlad purjolök 
klipp dill och lägg på
Strö över citronpepper
Klicka över rikligt med smör.
Knyt ihop folien och lägg på grillen eller om den är full lägg i ugnen 30 - 45 min.
Mumsfilibaba!

Nu ska vi äta och vi ska få höra fler historier om bus & viktigheter!

13 kommentarer:

 1. Hej där!!! Åh vilka kloka tankar...håller med dig om att det minsann inte är så farligt att på ett positivt och pushande sätt påverka sina barn! Samma upplevelser har våra barn haft när de varit på konfirmationsläger mm...härligt att höra så mycket positivt de får med sig! De där potatisknyterna måste testas, låter jättegoda. Här sitter jag och maken själva ikväll, det grillas och vi sippar på lite vin med snacks till...sämre kan man ha det.Julia har fått lite besked och något prov visar på att hon haft någon infektion av något slag...väntar på fler svar men kan slappna av och släppa de otäcka sjukdomarna hon testats för...livet är gott att leva och ännu bättre när man inte behöver oroa sig för sjukdomar mm. Ha nu en härlig helg och jag tycker mig känna att jag får mer och mer tillbaks lusten att finnas här i bloggsfären =)
  kramkram och kram!
  tina

  SvaraRadera
 2. Hej Monica :)
  Första gången jag kommenterar här på din fina blogg!

  Så roligt att läsa dina tankar om konfirmation, Elin & Gustav har som du säkert vet varit på samma läger och vi har också precis suttit och lyssnat på hennes berättelser och upplevelser.
  Så mycket fint de lär sig och pratar om och ja även jag blir helt tårögd :) Ser fram emot nästa helg!

  Ha det gott!

  Kram Jenny ( Elin & Viktors mamma )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny!
   Vad kul att du kikar in här och att Elin precis som Gustav haft de bästa dagar av lärdom och kuligheter.
   Mår barnen bra så mår mammorna bra, så är det bara.

   Gustav är med i Saviours-gänget så de konfirmeras på söndag.
   Det blir en fin upplevelse det med.
   Ha en skön sommar med din fina familj
   Kram Monica

   Radera
 3. Blir jätteglad att läsa om dina funderingar kring detta! Jag håller SÅ med dig i detta! Hur många gånger har man inte fått styra barnen i den riktning som de själva skulle ha valt bort, men som msn VET är bra för dem!?! Hur mycket fattigare skulle inte deras liv bli om man skulle låta DEM välja och välja bort själva? Hur i hela friden skulle de kunna veta!?! Ett av våra barn måste ständigt pussas framåt, utmanas, "tvingas" för att våga, men det har ALLTID blivit något bra av det! (äsch, jag skriver på iPhonen och det blir tokigt när jag skriver...PUSHAS ska det vara - inte pussas...:). Så roligt att lägret blev lyckat! Underbart inlägg av dig! Nu ska vi se om jag lyckas svara via iPhonen med min närsynthet och tekniska okunskap... Kramar //AH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så skulle jag skriva att vi testade JUST de där potatisknytena hos grannen härom kvällen! HELT underbart gott!
   Kram igen! (Jag lyckades posta detta, eller hur...? Yeah! :)

   Radera
 4. Mmm, vad hungrig jag blir av dina läckra matbilder!
  Våra får välja helt själva om de vill konfirmeras. Stora valde bort det pga tidsbrist. Och med facit i hand, att hon höll på att kollapsa ändå på våren så är vi glada att hon med moget övervägande hade valt bort det. Liten funderar nu, så vi går se hur hon väljer.
  Jag hade gärna sett att de konfirmerar sig av de anledningar du skriver, men de måste inte.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Oj så gott potatisknytena såg ut..ska nog testas redan i kväll....
  jag har inte påverkat min son alls med konfiramtionsläsning, vill han inte så vill han inte. För oss finns det betydligt viktigare saker som vi vill prioritera än att puscha för konfaläsning. Men man är ju olika och det är väl tur
  kram sus

  SvaraRadera
 6. Hej Sus!
  Tack för att du tog dig tid att svara och jag tänkte såklart att mina ord skulle provocera. Försöker annars inte sticka ut så mycket i mina inlägg men ibland är det rätt kul för att få svar som dina.
  Vad det egentligen handlar om är ju det här berömda gamla ReggioEmilia talesättet "ett barn har hundra språk men berövas nittionio"
  Det kvittar vad det handlar om (just nu handlar det om vår tro vilket höjer ribban ytterligare för olika åsikter) bara prioriteringarna sker medvetet och man väljer bort det ena framför något annat och inte väljer bort det ena för ingenting. Fastän de är 15 år och "stora" att ta egna beslut så FÅR vi vuxna lov att tycka till. Det var budskapet jag ville få fram denna gången med så få ord som möjligt.
  Om det sen blir bra eller dåligt vet man ju inte förrän efteråt!
  Tack igen och sommarkram från Monica

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Har en liten fråga ang. jordgubbssalsan,den såg alldeles underbart god ut (älskar jordgubbar)jag önskar receptet.Ska även testa potatisknyterna.Gott!!!!
  Tack för en mycket fin o alldeles lagom blogg du har.Alltid mycket underhållande.
  Tack på förhand.
  Sommarhälsningar :)
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för dina fina ord. Klart du får receptet på jordgubbssalsan, den är verkligen god!
   Varma hälsningar Monica

   Radera
 8. Hej!
  Som alltid kul att läsa om dina tankar och åsikter. Jag håller med dig och ibland måste man "tycka" lite extra när barnen ska göra sina val. Det är inte lätt att välja när man är tonåring och då är det väl bara bra att ha en förälder eller annan vuxen som hjälper till lite på traven och delar med sig av sina erfarenheter och tankar.
  Tack för det smarriga receptet på potatisknytet, testades i går kväll och det gick hem i stugan. Nu kämpar vi på denna sista jobbveckan som vi har framför oss, och sen....
  Kram Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Catarina, denna gången tog jag i lite extra med en riktig åsikt. Mest för att se om det skulle bli några reaktioner.
   Det blev det.
   Det är provocerande att ifrågasätta föräldrarollen och i en skriven text kan ju orden tolkas olika beroende på läsaren.
   Att "tvinga någon" och att tvinga någon är ju helt olika i alla fall för mig och de som brukar läsa här tänkte, jag skulle förstå vad jag menar.
   Det handlar ju om att våga påverka (precis som du skriver)vad det än månde vara. Men det är roligt att få många olika svar och NATURLIGTVIS gör alla som de vill!

   Jag har fått lite extra ledighet denna veckan så semestern närmar sig med stormsteg. Det är hur fint som helst!
   Sköt om dig
   Kram Monica

   Radera
 9. Tja det kanske e så men själv är jag väldigt "anti" och har nästan uppmuntrat mina att inte konfirmera sig. 4 utav 5 har heller inte gjort det och jag tror inte att de ångrar sig.

  Kram

  SvaraRadera